sobota, 1 października 2011

Jagody Goji - Lycium barbarum Boksdoorn


Krzew Lycium Barbarum na którym rosną owoce zwane goji, osiąga wysokość 1-3 m.

To roślina mało wymagająca w uprawie. Krzew jest odporny na suszę i mróz (wytrzymuje mrozy do -26 stopni Celsjusza).
Wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego, jednak owocuje lepiej w pełnym słońcu.

Owoce pojawiają się na roślinie od sierpnia. Mają długość do 2 cm. Świeżych nie powinno się dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor.

Przy zbieraniu strząsa się je na maty i suszy w cieniu. Dopiero wtedy nadają się do spożycia!

Uważa się, że jagody goji to najzdrowsze pożywienie na świecie!

Są bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy).

Więcej karotenoidów niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.

Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. 

Jagody goji to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.

Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie jagód goji, aby poprawić wzrok. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.

Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie.

Jagody goji można stosować w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce o rozmiarze takim jak rodzynka.  Rozsądne spożycie dzienne suszonych jagód goji to około 70 sztuk.


Zdjęcia i tekst zostały wykorzystane za pozwoleniem acm-agro z allegro oraz www.agrosklep.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz