Figa pospolita najlepiej się nadaje do uprawy w naszych warunkach klimatycznych -chodzi tu głównie o mrozoodporność, a jej owoce nie wymagają zapylania.
Roślina długowieczna - może dożyć nawet 80 lat!!!!
Rośliny uprawiane w naszym klimacie tracą liście na zimę.
Wiosną na roślinie pojawiają się kwiaty wyglądem przypominające małe, zielone owoce. Owoce te rosną przybierając w miarę dojrzewania barwę fioletową.
Największym problemem w uprawie figi jest jej wrażliwość na niskie temperatury. Dlatego też najlepiej uprawiać ją w doniczce, którą na zimę można przenieść do zimnego pomieszczenia, zabezpieczonego przed mrozem.
Roślinie zapewnij stanowisko słoneczne i ciężką glebę z dodatkiem gliny. Gleba powinna mieć odczyn zasadowy.
W okresie letnim figę możesz wystawić na balkon lub do ogrodu. Jednak jesienią, przed nadejściem pierwszych przymrozków koniecznie zabierz ją do pomieszczenia zabezpieczonego przed mrozem. Teraz roślina wejdzie w stan spoczynku. W okresie tym przestanie rosnąć i straci liście. Należy jej zapewnić pomieszczenie jasne i chłodne, nie nawozimy i nie podlewamy.
Jeżeli zdecydujesz się na uprawę w gruncie, zapewnij roślinie miejsce słoneczne i osłonięte od wiatru, np. przy południowej ścianie budynku (taką figę wysokości około 3 m widzieliśmy posadzoną w Krakowie). Na zimę będziesz musiał ją okryć, zabezpieczając dokładnie zarówno pędy jak i korzenie. Możesz użyć do tego mat słomianych i kory sosnowej. Niestety u figi uprawianej w naszym klimacie w gruncie, owoce z reguły nie zdążą dojrzeć.
Zdjęcia i tekst zostały wykorzystane za pozwoleniem acm-agro z allegro oraz www.agrosklep.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz