piątek, 30 września 2011

Ziziphus jujuba


niewielkie drzewo lub krzew dorastający do 3m wys. i 3m szer.

Jadalne owoce na surowo o smaku jabłka .

Mają właściwości lecznicze.  

Owoce osłabiają działanie toksyn, dzięki temu odciążają działanie organów wewnętrznych. Zawierają dużo żelaza, witamin oraz aminokwasów. Poprawia nastrój, zmniejsza uderzenia gorąca, ma działanie odświeżająco - pobudzające oraz jest doskonałym środkiem krwiotwórczym.
Dzięki swym korzystnym składnikom jest ogromnie skondensowanym źródłem energii.

Liście eliptyczne, wydłużone, błyszczące. Mają u nasady dwa ciernie będące przekształconymi przylistkami. Owoce pestkowe, wielkości oliwki, jadalne, aromatyczne, smaczne, przypominające daktyle. Można je spożywać na świeżo, suszyć, lub przetwarzać np. kandyzować. Dojrzewają późną jesienią i zimą na drzewie już bezlistnym. 

Kora i liście zawierają garbniki i są stosowane do garbowania oraz w celach leczniczych.

Posiada też działanie przeciwuczuleniowe, przeciwkaszlowe, pozytywnie oddziałuje na wątrobę, śledzionę, żołądek, nerki i serce. Stosuje się go jako środek ogólnie wzmacniający, zalecany przede wszystkim w wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, zespole chronicznego zmęczenia, nerwicach, zaburzeniach rytmu serca, bezsenności i nocnych potach.

 Jest rośliną łatwą w uprawie, nie ma wymagań glebowych. Najlepiej rośnie w słonecznym stanowisku. Należy w surowe zimy okrywać roślinę.
Według tradycji z ciernistych pędów głożyny wykonana została korona cierniowa Jezusa.


Zdjęcia i tekst zostały wykorzystane za pozwoleniem acm-agro z allegro oraz www.agrosklep.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz