Dereń jadalny to mało wymagający krzew lub małe drzewko. Rośnie doskonale na każdej glebie!
Kwitnie i owocuje już po kilku latach po posadzeniu!
Całkowicie wytrzymały na mrozy i bardzo wytrzymały na suszę.
Jego zaletą jest fakt iż zakwita już po magnoliach, na piękny żółty kolor.
Owoce ciemnoczerwone, długości 1,5-2 cm, z dużą, twardą pestką. Dojrzewają we wrześniu - październiku.
Obficie owocuje tylko w miejscach słonecznych. Nadaje się na cięte żywopłoty. Rozmnaża się z nasion.
Owoce derenia jadalnego są bogatym źródłem witaminy C — zawierają jej więcej niż cytryny.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych mogą być wykorzystywane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych.
Z owoców sporządza się soki, galaretki, nalewki (dereniówka), wina, dżemy, kandyzuje się je i suszy, można także łączyć je w przetworach ze słodkimi owocami, np. jabłkami.
Bardzo efektowny i dekoracyjny w okresie kwitnienia oraz jesienią, gdy dojrzewają owoce, a następnie intensywnie przebarwiają się liście.
Zimą gałązki z pączkami kwiatowymi nadają się do pędzenia, podobnie jak gałązki forsycji.
Zdjęcia i tekst zostały wykorzystane za pozwoleniem acm-agro z allegro oraz www.agrosklep.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz