zimozielona roślina o wielu zaletach i atrakcyjnym wyglądzie. Niezastąpiony jako przyprawa kulinarna. W warunkach domowych bardzo łatwo daje się formować w niski krzaczek.
Pochodzenie: basen Morza Śródziemnego na Wyspach Kanaryjskie, Azorskie i na Maderze. A ponadto spotykany w Azji Mniejszej i płn - zach. Afryce
Liście: owalne , skórzaste, błyszczące, ciemnozielone , bardzo pachnące , długości do 10 cm. Wysuszone służą w kuchni jako powszechna przyprawa.
Można używać zrywanych prosto z krzewu - dają bardziej intensywny aromat!!!
Wiosną tworzy małe gwiaździste bladożółte dwupienne kwiaty, wyrastające w kątach liści i zebrane są w krótkie, drobne, baldaszkowe kwiatostany (po 4-6 sztuk).
Z powodzeniem można go uprawiać w domu np. na słonecznym oknie a w okresie letnim - w ogrodzie czy na balkonie. Nieokryty znosi spadki temperatur do minus 10 stopni.
Zdjęcia i tekst zostały wykorzystane za pozwoleniem acm-agro z allegro oraz www.agrosklep.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz