Owoce tej rośliny z wyglądu przypominają nieco… pomidory! W smaku są delikatne i słodkie.
Roślina pochodzi z Chin, gdzie hodowana jest od wielu wieków ze względu na swoje smaczne i bogate w składniki mineralne owoce.
Diospyros kaki to krzew lub drzewo o niezwykle dekoracyjnych, dzwonkowych kwiatach pojawiających się w czerwcu i JADALNYCH, BARDZO SMACZNYCH OWOCACH - dojrzewają w październiku.
Owoce spożywa się na surowo, kandyzowane, gotowane, przerobione na konfitury, galaretki czy lody.
Wymaga ciepłych i słonecznych stanowisk. Owoce jadalne o smaku słodyczy czereśni i ostrości moreli, przepyszne, lecz tylko gdy są całkowicie dojrzałe. Co do gleby niewybredne, oby była lekko zasadowa, świeża, zasobna w składniki pokarmowe.
Na zimę przez pierwsze lata powinna być okrywana, później wytrzymuje mrozy do -27 C.
Bardzo je cenili starożytni grecy - nazywali je "Dios pyros", "owoce Bogów".
Owoce bogate są w garbniki, dlatego ich spożywanie zaleca się w dolegliwościach trawiennych, a pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Kwiaty i owoce stosuje się również do leczenia krwawień wewnętrznych (kwiaty), dolegliwości ze strony oskrzeli (owoce), nadciśnienia tętniczego (owoce), zaparć, hemoroidów, biegunek (owoce).
Zdjęcia i tekst zostały wykorzystane za pozwoleniem acm-agro z allegro oraz www.agrosklep.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz