Krzew dorasta do 2,5 m.
Owoce są bogate w substancje biologicznie czynne garbniki, antocyjany, karoteny.
Nie kumulują szkodliwych metali ciężkich.
Ponieważ nie zachodzi potrzeba chemicznej ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, owoce aronii nie zawierają nawet śladowych ilości środków ochrony roślin.
Sok z aronii spożywany systematycznie obniża ciśnienie krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Owoce, sok, i przetwory są niezastąpionym składnikiem diety w chorobach układu krwionośnego, nadciśnieniu tętniczym czy arteriosklerozie.
Owoce dojrzewają w połowie września.
Aronia ma niewielkie wymagania glebowe, lubi stanowiska słoneczne, glebę lekko kwaśną (5,5-6,5 pH) i wilgotną.
Aronia jest bardzo odporna na mróz. Również jej pąki kwiatowe i kwiaty na ogół nie przemarzają w czasie przymrozków wiosennych. W naszych warunkach klimatycznych można ją uprawiać na terenie całego kraju.
Zdjęcia i tekst zostały wykorzystane za pozwoleniem acm-agro z allegro oraz www.agrosklep.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz